x
İletişim Bilgileri

Kalite Politikamız

Başkent Üniversitesi Adana Erişkin Kemik İliği Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi” hasta ve donörlere kaliteli, etkin ve kesintisiz hizmet sunmayı hedefleyen sürekli geliştirilen bir kalite yönetim sistemi ile faaliyet göstermektedir. Merkezimiz, hasta, donör, hücresel tedavi ürünü ve çalışan güvenliğini öncelikli hedef olarak benimsemiştir.

Hücresel tedaviler alanında, ekip ruhuyla 2004 yılından beri hizmet veren, sürekli kendini geliştirmeyi amaçlayan uzman tıbbi ve idari personel tarafından yüksek standartlarla ve hasta odaklı bir bakış açısı sağlanmaktadır. Sunulan tüm hizmetler, Avrupa Birliği direktifleri, ulusal yasalar ve uluslararası standartlara uygun şekilde yürütülmektedir.

Merkezimizin amacı, kemik iliği nakli ve hücresel tedavilere ihtiyacı olan hastaların tedavi beklentilerini uluslararası standartlara uygun şekilde karşılamak ve bu alandaki bilimsel gelişmelere katkıda bulunmaktır. Merkezimizdeki kalite yönetimi çalışmaları, Mart 2005’te JACIE standartları temel alınarak diğer merkezlerin incelenmesiyle başlamıştır. Bu süreç sonunda, ülkemizde ilk FACT-JACIE akreditasyonunu alan ve üçüncü akreditasyona sahip tek merkez olarak, hem ulusal hem de uluslararası diğer merkezlere örnek olmaktadır.

HÜCRESEL TEDAVİLERDE JACIE AKREDİTASYONUN ÖNEMİ

Hücresel tedaviler, immün efektör hücrelerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte her geçen gün endikasyonu daha da genişleyen, oldukça karmaşık ve dinamik bir tedavi seçeneğidir. Verilen hücresel ürünün kalitesinin hasta gidiş parametrelerini doğrudan etkilediği bilinmektedir. Birçok bölüm ve birimle iş birliği gerektiren bu tedavi modalitesinde hata yapma olasılığı da oldukça yüksektir. Oysa küçük hatalar bile hastaların, bağışçıların ve çalışanların sağlığını riske atabilmektedir. Bu nedenle çevre, personel, cihaz, kayıtlar vb. birçok faktörü kapsayan, işleyen ve sürekli gelişen bir kalite yönetim sistemine ve her aşamada kalite kontrollerinin yapılmasına gereksinim vardır.

Avrupa Birliği, 31 Mart 2004/23/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi ile İnsan Doku ve Hücrelerinin Bağışı, Tedariki, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Depolanması ve Dağıtımı Güvenlik ve Kalite Standartlarını Belirlemeye İlişkin genel esasları belirlemiştir. Bununla birlikte FACT JACIE uluslararası kalite sistemi, hastalara en iyi sağlık hizmetinin sunulmasının yanı sıra bağışçıları ve çalışanları da korumaya yönelik standartları içermektedir.

FACT-JACIE nedir? JACIE (Joint Accreditation Committee ISCT and EBMT), hücresel tedavi ve kök hücre nakli alanında kaliteyi artırmak amacıyla kurulmuş bir akreditasyon kuruluşudur. ISCT (International Society for Cell & Gene Therapy) ve EBMT (European Society for Blood and Marrow Transplantation) tarafından ortaklaşa oluşturulmuştur.

Hücresel tedavide başarı elde etmek için, hücresel ürünlerin hasta veya gönüllü bağışçıdan toplanmasından, hastaya nakledilmesine kadar olan süreç ile hasta ve bağışçının uzun süreli takibini de kapsayan tüm aşamaların uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak planlanması ve düzenlenmesi gerekmektedir. Hücresel tedavi ürünlerinin güvenli ve amacına uygun kullanımını sağlayabilmenin en temel yolu, süreçte izlenen her bir adımı standartlaştırmak ve kontrolleri yapmaktır. Sürdürülen faaliyetlerle ilgili verilerin doğru ve eksiksiz kaydedilmesi, sonuçların analiz edilmesi, belirlenen değerin altında ya da üstünde olan sonuçların ekiple paylaşılması ve iyileştirme için gereksinimlerin belirlenmesi, sürecin ilk ve en önemli basamağıdır. FACT-JACIE kalite sistemi, prosedürler ve süreç kontrollerinin yetkin kişilerle yapılmasını, varsa sapma nedenlerinin değerlendirilmesini sağlar. Sistem, personelin görev ve sorumluluklarını açık bir şekilde tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda düzenli eğitim almasını sağlayarak sürekli iyileşmesine de olanak tanır.

Neden JACIE akreditasyonu gereklidir?

1.      Standartların Belirlenmesi: JACIE, hücresel tedavi süreçleri için uluslararası standartlar ve rehberler belirler. Bu, tedavi süreçlerinin tutarlılığını ve kalitesini sağlamak için kritik öneme sahiptir.

2.      Güvenlik: Kalite çalışmaları, hasta/bağışçı hücresel ürün ve çalışanların güvenliği ve etkinliğini artırmanın yanı sıra, akreditasyon tedavi süreçlerinin uygunluğunu ve güvenilirliğini denetler. Bu, olası komplikasyonların ve hataların önlenmesine yardımcı olur ve hasta bakım hizmet kalitesini artırır.

3.      Kalite Güvencesi: FACT-JACIE, tedavi merkezlerinin sürekli iyileştirme ve kalite yönetim sistemlerini benimsemelerini teşvik eder. Bu sayede merkezlerin performansı artar.

4.      Uluslararası Tanınma: Akreditasyon, merkezlerin uluslararası alanda tanınmasını sağlar. Bu, hasta ve sağlık profesyonelleri için güvenilir bir referans kaynağı oluşturur.

5.      Araştırma ve Geliştirme: JACIE, hücresel tedavi alanında yapılan araştırma ve geliştirmelerin kalitesini artırarak yeni tedavi yöntemlerinin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde uygulanmasına olanak tanır.

FACT-JACIE’nin hasta nakil sonuçlarına (gidiş parametrelerine) etkisi nedir? Hücresel ürün tedarik edilmesi için farklı ülkelerden akraba dışı vericilerin kullanımında yaşanan artış nedeniyle, birimler arası etkileşim, iş birliği ve ortak dil kullanılması, hücresel tedavilerin başarısı için temel unsurlardan biri olmuştur. Akredite olan hücresel tedavi merkezlerinde hasta gidiş parametrelerinde ve bağışçı güvenliğinde önemli iyileşmeler olduğu raporlanmıştır. Gratwohl ve arkadaşları tarafından kalite yönetim sistemi kullanımının allojeneik hematopoietik kök hücre nakli yapılan hastalarda sağ kalımın arttığı gösterilmiştir. Kalite yönetim sistemi ile birlikte hücresel tedavi sürecinin kabul edilen standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi, klinik, toplama ve hücre işleme ünitelerinin birbiri ile mükemmel iletişimi ve etkili ortak çalışmaları, hasta sonuçlarını iyileştirmekte ve bağışçılar için uluslararası ölçütlerin kullanımını güvence altına aldığı açıkça görülmektedir.

 

 Kalite Yöneticisi Songül Tepebaşı



 Kalite Yönetimi yetkinlik belgeleri



 Kalite Yönetimi yetkinlik belgeleri                                          Akredite Merkezleri için Tıklayınız



Tıkla Ara!